Все про окуня, Все об окуне
Однією з найкрасивіших прісноводних риб, на мій погляд, є окунь, якого ще називають матросом. Це прізвисько він отримав завдяки своїм темним смугам, що нагадує тільняшку. Окрасою окуня ще багато залежить від середовища проживання, у водоймах з темним мулистих дном він темніший, а з піщаним дном світліший. У квітні - коли вода трохи прогрівається, в окуня починається нерест, тому в цей період ловити його марно, оскільки у нього є важливіші справи, ніж харчування. Шлюбний період триває близько двох тижнів і після ікрометання він починає відновлювати свої сили і активно харчуватися. Ловлять окуня на поплавкову вудку, спінінг і на живця.
Навесні найпоширенішим способом є поплавчана. В якості наживки краще використовувати гнойового черв'яка або мотиля, насадку слід наживляти не повністю, а залишати трохи у вільному русі, щоб своїми рухами роздратувати цього смугастого хижака. Можна поекспериментувати, якщо у вашому розпорядженні є тонка чутлива вудка на глухому оснащенні, то рекомендую зняти поплавок і вудити без нього. Наживка буде підноситися більш природно і окунь байдужим до неї не залишиться. Улюблене середовище проживання - це затоплені корчі, камені, заводь відразу за течією, а також місця, де тримається дрібна риба. Окуня слід ловити в придонних шарах, особливо на річках.
Так як показала практика, матроси успішно клюють на спінінг, але це вже з настанням літніх днів. В якості блешні рекомендую використовувати невелику вертушку, силіконову рибку або Твістор яскраво червоного або зеленого кольору. Проводку слід робити не швидку, можна з посмикування, оскільки окунь може супроводжувати вашу блешню, але так і не спокуситися на неї. Влітку краще ловити окуня ввечері в тиху безвітряну погоду. Але в кожній водоймі є свої особливості, тому треба бути готовим до зміни техніки і способу вудіння.
Клюють матросики дуже різко і жадібно, глибоко ковтаючи наживку, іноді дивуєшся, як такий невеликий екземпляр зміг проковтнути таку наживку. Підсічку слід робити різку, але коротку, оскільки губа також як і у карася не надто міцна і може відірватися. Спійману рибу можна як посмажити, так і засушити. Єдиний негативним моментом, є чистка спійманої риби. Матроси важко чистяться ножем і сильно колються плавниками. Що б полегшить цей процес, рекомендується на невелику планочку, підійде дерев'яна лінійка, прикрутити дві металеві пивні кришки. Ні хвоста, ні луски.
|