Клейковина,
Зимовою риболовлею почав займатися років 12 тому, раніше відверто не розумів, як можна отримати задоволення від сидіння на льоду в мороз. Одного разу друг запросив в кінці березня, було тепло і я погодився. З першого разу ні чого не зрозумів, але рівно через рік поїхали на теж озеро і ось тоді зачепило. З тих пір рази 3-4 в сезон вибираюся в ті краї. Перший час рибалили на мотиля, мормиша і хробака, але на одній з рибалок підійшов до сусіда поцікавитися що та як, він виявився місцевим і ловив на клейковину хорошу сорогу. Дізнався як приготувати і на наступній рибалці рибалив на клейковину. Насадка на плотву, але іноді окунь хапав на рух. Окунь це не моє, треба бігати, свердлити, трясти. Мабуть потрапив на першу риболовлю на плотву (друг тільки на плотву рибалить) і це захопило. Пробурена, поставиш намет, дві вудки в низ і нудне чекання першоuj клювання. В основному рибалю на стоячку, але то кивок злегка підкинеш, то повільно піднімеш і повільно опускаєш вудку (на хлопця на повільне опускання з метра від дна добре навесні ловитися, минулої весни рекорд - 12 результативних підйому хвилин за 15 і лише 13-й був холостий ).
Ну що, тепер про клейковину. Клейковина виходить шляхом вимивання крохмалю з тіста під струменем води. Процес займає 15-20 хвилин. Миєш до тих пір, поки вона не збереться в грудку. Тісто краще готувати з борошна вищого сорту, в ній вміст клейковини більше. Наприкінці виходить грудку світло сірої речовини, в'язкої і липкої. Для додання бажаного кольору я додаю в борошно барвник і отримую жовтий і червоний кольори (один раз замовляли зелений колір, але мабуть не сподобалося і більше не замовляли). Жовтий колір більш робітник, клейковина на гачку нагадує пшёнку, яка завжди входить до складу мого підгодовування.
Ароматизатор додаю у воду. Роблю клейковину з наступними ароматами: аніс, ваніль, мед, мотиль, мормиш, м'ята, какао, карамель, коноплі, кориця, свіжа риба, тутті-фрутті, халва, чебрець, черв'як, часник, шоколад. У розпорядженні арсенал ароматів в кількості близько ста штук. Клейковину фасую в шприци по два кубика. Зі шприца зручно витягувати. Видавлюєш краплю розміром з сірникову голівку, більше не треба. Клейковина добре тримається на гачку. Зняв рибу, поправив її на гачку і знову вниз. Один шприц за день не витратиш. Зберігається клейковина в морозильній відсіку холодильника, термін зберігання не обмежений. На риболовлі тримаєш в кишені. Приходиш з риболовлі та в морозилку. Проводив випробування, раз 50 заморожував і відтавав, своїх властивостей не втрачає. Буває на одну клейковину не хоче клювати і використовуєш її в поєднанні з мотилем, мормиша або опаришем, черговість насадки на гачок іноді має значення. З особистого досвіду, універсальний аромат-часник. Завжди він першим на дно йде, є ледве не бере, починаєш шукати аромат, який на цей момент їй більше подобається. Іноді годину клює на один аромат, потім подавай їй іншої, а який - хто б знав, так що навмання дістаєш шприц і пробувати. Один раз на хлопця все перепробував, не хоче. Зарядив аромат гірчиці і справа пішла. Коротше, хороша тема для експериментів, тільки проблема, де їх проводити. Просто рибалка - 50 км., Хороша не ближче 350 км. Буду закінчувати.
|